Nyheter om tävlingar och vinnare på Internet.


Johan är tidernas vinnare!

”Jag vinner jämt
- lyxresor, klockor, kläder, möbler…”

Johan Sandström har gjort butikstävlingar till ett sätt att leva. Nu svämmar hemmet över av alla vinster. Och han glömmer aldrig när han försåg hela Tärnaby med gratis frukostflingor i ett helt år!

Publicerad 2007-03-30

Du har säkert sett dem. De där glansiga foldrarna i mataffären, som ger oss möjlighet att vinna storslagna priser. Svara på några enkla frågor och motivera varför just du ska få den där resan. Eller kameran. Eller brödrosten.

Men du brukar säkert också tänka att man ändå aldrig vinner och när det dessutom kostar 5 kronor i minuten att ringa tävlingsnumret, ja då får det definitivt vara.

-Länge tänkte jag nog också så, säger Umeåsonen Johan Sandström. När han trots allt gjorde ett försök, slutade det med en 16:e plats och två armbandsur.

Johan fick blodad tand. Nu började det mesta i tävlingsväg fånga hans intresse och han gick in för dem med allt större engagemang.

-I början var det mest telefontävlingar som gällde. Jag satt och ringde om och om igen tills jag lärt mig alla frågor, men efterhand blev det intressantare med uppdragstävlingar, som slogansskrivande eller fototävlingar. Det är mycket roligare att få lösa någonting kreativt.

För bakom varje vinst döljer sig en historia om hur den har hamnat här, i det till synes helt vanliga boendet.

Den gången en tampongtillverkare lockade med en utlandsresa, firade Johans fantasi sin kanske största truimf. För att få ringa tävlingsnumret krävdes en särskild kod. Och ungefär som ”Kalle och chokladfabriken”, hade man gömt koden i vart 100:e tampongpaket. Tillsammans med en liten gulddelfin. Och det var delfinen som blev nyckeln till Johans framgång.

-Jag ville ju inte köpa flera hundra tampongpaket, så jag gick in på Ica Strömpilen, fyllde kundvagnen med förpackningar och rullade bort till köksavdelningen. Där fanns nämligen jättefina digitalvågar – det hade jag kollat upp i förväg. Så då var det bara att ställa sig och väga varje paket och hitta de som skilde ut sig.

Delfinerna var nämligen lite tyngre än de tamponger som de ersatte. Och då var det ju bara att köpa just de askarna. För att ytterligare öka vinstchansen började han också lämna in bidrag i kompisars och släktingars namn.

-Mer värdefulla grejer har folk varit snälla nog att lämna tillbaka till mig, men mindre vinster har jag sett som små presenter. Det är bara roligt att kunna överraska sina vänner.

Vinsterna till kompisens farmor

Några som blev ordentligt överraskade var Johans kompis Henrik och hans farmor i Tärnaby. Henrik delade lägenhet med Johan under civilingenjörstudierna, och därmed började också Henrik och hans farmor, utom sin vetskap, att lämna in bidrag i diverse tävlingar.

En dag backar det plötsligt in en stor lastbil på farmors gård och chauffören dumpar av en stor pall… frukostflingor!

-Den första årsförbrukningen följdes av ytterligare en till inom loppet av ett par veckor, så Henriks farmor och hennes väninnor hade storkalas på flingor. Det sägs att butiken i Tärnaby hade svårt att sälja cornflakes ett tag efter det där, men det vet jag inte om det är sant, säger Johan och skrattar åt minnet.

Henriks farmor har också vunnit rullskridskor, halstabletter och en snowboard.

Efter alla tävlingar – minst ett hundratal enligt honom själv – har Johan naturligtvis fått kläm på vad som ger vinst. Och vad en tävlingsjury faller för.

-För det första ska man undvika rena lotterier. Det är bättre om man har chans att påverka sin vinstchans och skilja ut sig från mängden på något sätt. Beträffande motiveringar och slogans, så får man titta på vilka som sitter i juryn. Är det bara folk från företaget kan man flirta ganska riktat mot varumärket, men ofta är en reklambyrå inblandad och då får man skärpa sig och inte vara lika förutsägbar och patetisk.

Fiffigast i Sverige

Och inte ligger Johan på latsidan. Av fler än 5.000 designbidrag utsågs Johan Sandströms hylla till Designårets smartaste förvaringsidé. Idag kan de 8.000 röstande svenskarna glädjas åt att hyllan blir verklighet genom hans egna märke d'dimension (www.hylla.se). Ett par veckor efter designutmärkelsen vann han även McDonald’s stora kundtävling, där han fick bjuda med sig åtta vänner på konsert i Globen. På scenen stod Destinys Child. Därefter har det blivit en ny mountainbike för Johan.

 
Johan har vunnit 8 st Destinys Child biljetter till en konsert i Globen.
-Backstage-pass med fri dryck och mat tackar man ju inte nej till.

-Snälla säg inte att jag har ”tur”. Det mesta går att påverka, bara du ger dig tusan på din sak. Om och om igen, avslutar Johan glatt.

Johans vinstlista

Det här har Johan vunnit (hittills):

• Jukkasjärvi ishotell, lyxweekend för 2 pers.
• 36 biljetter till EM-kval i fotboll, Sverige-Bulgarien.
• Kreta, äventyrstävling. Vinner 2 platser av totalt 3.
• 5 st Sony Playstation 2, TV-spel.
• New York, 2 pers. Hotell på Manhattan, egen limousine, biljetter till Broadway-musikalen The Lion King, fria restaurangmiddagar, egen guide.
• Hängglidflyg, 2 pers.
• Skidresa till Alperna, 2 pers.
• Presentkort resor.
• Damcykel 3-växlad.
• Barbados 2 pers, 10 dagar.
• Formel 1-utbildning på Anderstorpsbanan.
• 5 st kvalitetskameror.
• Bästa Rekryteringsidé, Umeå Universitet, stipendium.
• New York 2 pers, hotell, Star Wars biopremiär.
• Presentkort mat.
• 5 st snowboards.
• Presentkort kläder.
• 2 årsförbrukningar av taco och tillbehör.
• Trädgårdsbord, stolar och drinkvagn.
• Minst 6 årsförbrukningar cornflakes.
• Monzabanan Italien, Formel 1, Grand Prix. Ingick i BMW Williams VIP-team. 2 pers.
• 8 st Destinys Child biljetter till konserten i Globen. Backstage-pass med fri mat, dryck och mingel tillsammans med sångerskorna.
• Mountainbike, herr, 21 växlar.
• Designåret 2005. Idé- och designtävling. Framröstad vinnare av presentkort inredning.
• Ett oändligt antal biobiljetter, handdukar, muggar, kepsar, t-shirts, schampo, balsam, godislådor…


”-Pappa Kjell och jag hade en fantastisk Formel 1 upplevelse under Grand Prix på Monza-banan i Italien. Att få tillhöra BMW Williams Team innebar inte bara hummer och champagne. Inne hos mekanikerna tittade vi också på motorerna. En högljudd och spännande erfarenhet.”

Text: Tobias Lundberg, Umeå
Artikeln är nyligt uppdaterad utifrån en originalartikel publicerad i tidningen Land 2003.

Johans prisbelönade hylla kan du läsa mer om på www.hylla.se


Vill du bli medlem på Bli en vinnare? Det är helt gratis och tar bara 1 minut. Klicka här för att läsa mer och bli medlem